Tripping

Bij het ontwerp en de aanleg van een installatie wordt vaak geen rekening gehouden met blindvermogen. De beveiliging van de installatie is hier dan ook niet op berekend. Blindvermogen zorgt voor extra (blind)stroom in de installatie waardoor de zekering van de beveiligingsautomaat kan trippen. Het directe gevolg van tripping (aanspreken van beveiligingen)  is het uitschakelen van delen van de installatie. Dit zorgt voor grote continuïteitsproblemen en kan daarnaast ook verloren productiematerialen tot gevolg hebben.

Tripping door blindvermogen

Een installatie wordt beveiligd door een beveiliging zoals een installatieautomaat, mespatroon en/of vermogensautomaat. Het kan soms voorkomen dat tijdens normaal bedrijf de zekering tript, waardoor de stroom wordt afgeschakeld. Een mogelijke oorzaak van tripping kan overstroom zijn, wanneer de stroom hoger is dan de nominale stroom. 

Tripping van de zekering bij overstroom kan veroorzaakt worden door blindstromen. De beveiliging is bepaald op de nominale stroom in de installatie. Hierbij is vaak ook rekening gehouden met een kleine overcapaciteit. Het is echter mogelijk dat, ondanks de overcapaciteit, er meer stroom loopt dan in eerste instantie werd verwacht en waar de beveiliging op berekend is. Aangezien het blindvermogen over de bekabeling getransporteerd moet worden, zorgt dit ook voor een toename in stroom.  

Tripping door blindvermogen
Oorzaak van tripping niet altijd direct duidelijk

Oorzaak van tripping niet altijd direct duidelijk

Het onaangename van tripping door blindvermogen is het feit dat de oorzaak in eerste instantie niet duidelijk is. Op de kilowatt meter van de installatie zal dit blindvermogen niet zichtbaar zijn, maar op de stroommeters zal toch een aanzienlijk hogere stroom zichtbaar zijn. 

Naast tripping heeft blindvermogen nog meer gevolgen, waaronder warmteverliezencapaciteitsverlies, oververhitting en soms zelfs een boete van de energieleverancier.

Benieuwd naar de mogelijkheden om blindstroom in kaart te brengen en te reduceren? 

Neem contact met ons op

Scroll naar boven