Warmteverliezen

Door blindvermogen ontstaan warmteverliezen, oftewel energieverliezen, in de elektrische installatie. Aangezien blindvermogen en de daarbij behorende blindstroom worden opgeteld bij het werkelijk vermogen en de totale stroom dus doen stijgen, zullen ook de energieverliezen door warmteontwikkeling toenemen.

Energiegrafiek warmteverliezen

Transport van blindstroom zorgt voor warmteverliezen

Voor het transport van energie naar een belasting is stroom nodig. Deze stroom loopt door een geleider. In de ideale situatie ondervindt deze stroom geen weerstand onderweg naar de eindbestemming. In de praktijk bestaat echter geen geleider zonder weerstand.

Wanneer een stroom weerstand ondervindt, zal deze omgezet worden in de meest basale vorm van energie: warmte. Dit betekent dat er in deze geleiders overal warmteverliezen plaatsvinden. In de regel geldt dan ook: hoe hoger de stroom en/of hoe hoger de weerstand, hoe hoger de ongewenste energieverliezen en warmteontwikkeling. Daarnaast neemt de weerstand van geleiders zelfs toe wanneer de temperatuur stijgt.

Warmteverliezen door blindvermogen verlagen de efficiëntie van de installatie en kunnen zelfs continuïteitsproblemen tot gevolg hebben.

Warmteverliezen, ofwel energieverliezen, zijn echter slechts een van de gevolgen van blindvermogen. Blindvermogen heeft nog meer gevolgen, waaronder capaciteitsverlies in de installatie, tripping van zekeringen en beveiligingen en oververhitting van kabels en verdelers.

Benieuwd naar de mogelijkheden om blindstroom in kaart te brengen en te reduceren? 

Neem contact met ons op

Scroll naar top