De oorzaak van blindvermogen

Elektrische energie die door het elektriciteitsnet stroomt is niet puur en alleen energie die wordt omgezet in licht, beweging en warmte/koeling; het werkelijk vermogen. In elke elektrische installatie zijn verbruikers ge├»nstalleerd die extra elektrische energie nodig hebben om hun magnetisme in stand te houden, zoals transformatoren, voorschakelapparaten en gasontladingslampen. Deze additionele elektrische energie in het net noemen we blindvermogen. Het werkelijk vermogen en blindvermogen samen vormen het schijnbaar vermogen. Door blindvermogen neemt het schijnbaar vermogen dus toe. Dit heeft gevolgen voor de belasting van de elektrische installatie, de aansluitcapaciteit en de infrastructuur. Het blindvermogen moet naast het werkelijk vermogen door transformatoren, kabels en leidingen getransporteerd worden. Daarvoor zijn zwaardere of meer transformatoren nodig, dikkere kabels en meer koper. 

Vooral grootverbruikers hebben last van blindvermogen in de elektrische installatie. Zeker wanneer er veel motoren, motorregelaars, lasapparatuur en/of koelmachines aanwezig zijn. Hoe meer van dergelijke apparatuur er is of wordt aangesloten, hoe groter de kans op een grote hoeveelheid blindvermogen.

Er kan ook extra blindvermogen ontstaan door de toename van elektronische belastingen als frequentieregelaars, elektronische voedingen en ledverlichting. Deze elektronica brengt steeds meer harmonische stromen c.q. harmonische vervuiling in de installatie en het net. Deze harmonische stromen zorgen voor vervormingen van de stroom, waardoor er vervorming ontstaat in de spanning. Het blindvermogen dat hierdoor ontstaat noemen we distortie blindvermogen.

Voor meer informatie omtrent de achtergronden en oorzaken van blindvermogen klik hier.

Benieuwd naar de mogelijkheden om blindvermogen in kaart te brengen en te reduceren?

Neem contact met ons op!

Scroll naar boven