Blindstroomboete

Een van de gevolgen die blindvermogen met zich meebrengt is een blindstroomboete. In het geval van blindvermogen lopen er additionele blindstromen door de installatie. Er vindt dus extra transport van energie plaats. Deze energie wordt echter niet gebruikt als werkzame energie (voor licht, warmte, beweging). De energieleverancier zal dit extra vermogen moeten opwekken. Daarnaast blijft de blindstroom in het elektriciteitsnet en legt het beslag op de transportcapaciteit van de energieleverancier. De energieleverancier kan hiervoor extra kosten in rekening brengen op de energienota in de vorm van een blindstroomboete.

Blindstroomboete lasapparatuur

Meer blindstroom bij veel motoren, motorregelaars en lasapparatuur

Vooral grootverbruikers hebben hier last van. Zeker als er veel motoren, motorregelaars en lasapparatuur zijn aangesloten. Deze belastingen zorgen voor een verschuiving tussen de spanning en stroom waardoor blindstroom ontstaat. Hoe groter het aantal aangesloten apparaten, hoe meer kans op een grotere hoeveelheid blindstroom. Hiervoor mag de energieleverancier een boete doorbelasten op de energierekening. Dit is ook wel terug te vinden op de energierekening onder de noemer ‘transportkosten blindverbruik’.

De kosten van blindstroom

Het transporteren van het blindstroom (de kVArh) heeft als richtprijs € 0,007 per kVArh. Boetebedragen kunnen oplopen tot enkele honderden euro’s per maand. De exacte boete en de voorwaarden hiervan zijn afhankelijk van de energieleverancier.

Veelal hanteren energieleveranciers een boete wanneer er naast het totale energieverbruik (de kWh) nog eens 62% of meer aan blindstroom (de kVArh) gevraagd wordt. Dit komt neer op een cosinus phi van 0,85.

Blindvermogen Kost Geld
Blindstroomboete zonnepanelen

Blindstroom en zonnepanelen

Indien er energie terug wordt geleverd door bijvoorbeeld zonnepanelen, wordt deze 62% berekend ten opzichte van 120% van het energieverbruik. Echter, wanneer er gebruik wordt gemaakt van zonnepanelen zal het energieverbruik dus ook aanzienlijk lager liggen, waardoor de grens van toegestaan blindverbruik ook omlaag zal gaan.

Een boete is niet het enige nadeel. Blindvermogen heeft meer gevolgen, waaronder oververhitting van kabels en verdelers, onnodige warmteverliezen (energieverliezen) en tripping van zekeringen en beveiligingen.

Benieuwd naar de mogelijkheden om blindstroom in kaart te brengen en te reduceren? 

Neem contact met ons op

Scroll naar boven